JEG HÅPER SANA HAVNER I TRØBBEL

  • Skrevet 07.04.2017
  • Klokken 22:02

(Sjekk ut mitt blogginnlegg: "SKAMLØSE SANA" fra ifjor her).

*

Gjennom tre sesonger har vi fulgt en gjeng ungdommer i nett-serien SKAM. Nå er endelig siste trailer sluppet: fjerde sesong blir den siste i serien, og Sana har fått hovedrollen.

Julie Andems serie har fått enormt stor oppmerksomhet internasjonalt, spesielt i Danmark og Sverige hvor den er blitt en del av den offentlige debatten. Det som startet som en serie om en gjeng ulike jenter som representerer norsk ungdomskultur på hver sin måte, og som gir oss et innblikk i den mangfoldige hverdagen til norske ungdommer, utviklet seg til å handle om større temaer enn bare hooking, fest og drikking: vi har vært inne på identitet, seksualitet og forhold til egen kropp, vennskap, lojalitet og ansvar, psykiske lidelser og spiseforstyrrelser, homofili og seksuell legning... og nå også tro og "kulturkræsj"? 

Faktum er at Sana skiller seg ut i serien, ikke bare fordi hun er synlig muslim med sin hijab, men også fordi hun er så bråmoden. Gjennom serien har vi fulgt med på henne som en av de kuleste, tøffeste, sterkeste karakterene. Hun er rå-tøff og uforutsigbar, er on-point med sine gode comebacks, har en sterk personlighet, er den som alltid backer opp jentegjengen gjennom tykt og tynt for ingen får kødde med squadden hennes og hun blir fremstilt som en person med mye kontroll i serien, en som rett og slett bare vet hvordan ting funker blant ungdommen i Norge idag. Sana velger sine kamper og tar gjerne en fight om det er nødvendig, men er ellers ganske chill. 

Jeg har lenge ment at Sana er den karakteren som har fått ting til å skje, som har drevet handlingen videre. Hun er alltid der hvor ting skjer, hun er rådgiveren, hun "fikser" vanskelige situasjoner gjengen havner i og derfor er det kanskje også naturlig at serien avsluttes gjennom henne. Kanskje det er dette domino-effekten i traileren symboliserer også? 

Man kan spekulere mye i hvilke problematikker som kommer til å bli tatt opp i siste sesong. Collagen de har laget til Sana viser alt fra taxi-skilt (ref. til sosial kontroll?), en moské, kirke, champagne, kvinnelig kjønnsorgan, kniv, weed, Kaaba, Trump, sminke og cash i kontanter: det er fullstendig kaotisk, og kanskje gjenspeiler det følelsene og tankene til Sana, "en muslimsk jente i dette hvitetroløse landet" (som hun selv tuller med)?

Jeg personlig har lenge visst at Sana får hovedrollen, for tidligere i år fikk jeg være med på Workshop hos NRK med SKAM-teamet hvor vi diskuterte karakteren hennes. Mitt hovedbudskap her var at jeg håper Sana ikke får noen special-treatment fordi hun er muslim, men at om man skal ta opp issues som diskriminering, rasisme og muslimhat så må man gjøre det uten at det skal bli et bidrag i den slitsomme islamdebatten. Ja, høyrepopulismen er på fremmarsj i Europa og det er stadig flere religiøse ekstremister som leker talspersoner, men jeg vil se Sana som først og fremst et menneske som utfordrer dette og ikke som representant for en religion, et miljø eller en folkegruppe. For tingen er at muslimer, som alle andre mennesker, er mangfoldige. Minoritetmiljøene er mangfoldige. Sanas karakter vil bare være en viktig nyanse her, og ikke minst en karakter flere jenter med samme bakgrunn kan relatere til. 

Og på en eller annen måte har faktisk serieskaper Julie Andem klart å utfordre slike problematiske holdninger uten å gå i en felle eller gjør noe "feil". Mye av dette har hun gjort gjennom humor: Sana eier selvinori og tuller om steining og "magisk hijab", snakker om hooking og kjærester, holder i øl-flasker for venninner på fest, tar lederrollen på jentenes bussmøter, selger Vildes paller med do-ruller på bare noen dager (?!), er laid-back til spørsmål om tro, hijab og homofili og stjeler weeden til Isak for så å gi den tilbake med et lurt smil. Helsesøster på skolen hilser med "Assalamu alaykum", og jentene - spesielt Vilde - blir utfordret på fordommer de har mot henne, men de har også uskyldige og nysgjerrige spørsmål Sana tar godt imot. Hva det enn er Andem gjør, så funker det!

Sana går altså ikke rundt med merkelappen "minoritet" og "utlending", men blender inn og bryter samtidig alle tabuer, fordommer, stereotypier og klisjeer rettet mot minoritetsjenter. På alle fronter. Hun lar seg åpenbart ikke begrense, for hun handler akkurat slik hun selv ønsker. Sana trosser og bryter en del sosiale normer i sitt eget miljø og fordommer i storsamfunnet, samtidig som hun holder fast ved sine prinsipper og setter sine egne grenser. For på samme måte som hun møter på fordommer i storsamfunnet, opplever hun også det flere har kalt "hijabpoliti", kanskje nettopp fordi hun bryter med forventninger og normer i sitt eget miljø.

Jeg håper Sana fortsetter å være Sana også i denne sesongen, men jeg håper også at hun kan få slippe å være så veslevoksen hele tiden, som om hun er for smart og moden til å havne i trøbbel. Hun er jo en vanlig tenåringsjente, med vanlige tenårings-issues.

Kommer hun til å havne i trøbbel? Fucker hun opp? Kommer hun til å være den som trenger venninnegjengen denne gangen? Den som trenger veiledning, omsorg og støtte? Hun som er så prinsippsterk og klarer sette sine egne grenser - kommer hun kanskje til et punkt hvor ting går galt? Hvor hun ikke har kontroll?

Kommer hun til å leve opp til idealet om den "perfekte muslimske piken", eller får hun slippe det presset? Joda, Sana bærer hijab, men det er ikke ensbetydende med at hun er en vandrende engel her på jord. Hun er først og fremst et menneske, og alle mennesker møter på utfordringer, utfordrer og blir utfordret. Hun har også selv noen fordommer mot storsamfunnet. Kommer disse til å bryter og utfordres? Får hun også gjennomgå en større personlig forandring og utvikling? Hva med kjærlighetslivet? Muslimer er jo ikke aseksuelle (finnes sikkert noen som er det og, da). Vi har også et forhold til seksualitet, og det bør komme frem.

Kan det være at vi endelig ser henne overfor et moralsk dilemma hvor hun tar et kontroversielt valg, eller gjør noe som strider med hennes prinsipper?

Eller kanskje jeg bare overanalyserer og Sana er en hardcore drug-dealer, lever et dobbelt-liv som troende og kriminell, er søkkrik på masse cash og trengte derfor seff ikke Isaks lille 10%? Kanskje det var hun som kjøpte alle do-rullene Vilde stresset med å få solgt i første sesong?! Kanskje vi ser henne rulle forbi en moské på Grønland på segway giving no fucks? Neida.

Joda.

Spørsmålene er mange, og temaene store. Traileren lover ihvertfall mye bra spenning. Jeg har uansett stor tro på at Julie Andem klarer dette bra, og som hun selv skriver på Instagram:

Shit's about to go down, yo!
  


kommentarer: 0
Legg igjen en kommentar

Sofia Nesrine Srour

21 år gammel norsk-libaneser. Muslim og feminist. Studerer rettsvitenskap ved UiO. Debatterer en del, og tenker (altfor) mye.
hits