8. MARS APPELL: ANTIRASISTISK KVINNEKAMP

  • Skrevet 09.03.2017
  • Klokken 09:09

(Takk til Mohamed Abdi og Usman Asif for god veiledning).

*

Hovedparole nr. 12: Antirasistisk kvinnekamp mot sosial kontroll og æreskultur

Kjære alle sammen: jeg er så utrolig takknemlig for denne parolen. Vi trenger solidaritet med minoritetsjenter i Norge, et land der ethvert menneske er født fritt, men hvor ikke alle nødvendigvis er frie i sin hverdag.

2016 var året en gruppe minoritetsjenter gikk sammen som "de skamløse jentene" for å videreføre kampen mot sosial kontroll. Vi var ferdige med å eie andre sin skam og ville ta et oppgjør med en ukultur som gjør det til et problem å være født jente. En ukultur hvor noen jenter lever i det jeg kaller "glasshus", en illusjon av frihet, der jenter frarøves sine grunnleggende rettigheter: Valgfriheten, bevegelsesfriheten, selvbestemmelsesretten.

Vi var lei av den kollektivistiske skammen, moralpolitiet og ryktesamfunnet som gransker våre kropper og kontrollerer våre handlinger. Lei av å bære på familiens ære, lei av at så mange kunne blande seg inn i vår business, alle utenom en selv. Lei av hvordan vår verdi måles fra skrittet vårt og vi reduseres til en slimhinnefold, som om det skulle være vår beste egenskap. Vår verdi ligger i så mye mer: i våre tanker, ideer, drivkraft og ambisjoner.

Minoritetskvinner tar kampen på flere fronter: mot ekstremisme, for ytringsfrihet, - mot kontroll, for frihet, - mot rasisme, for inkludering.
I debatten om sosial kontroll har flere jenter blitt hetset og anklaget for å være generaliserende, spre islamofobi og åpner for rasisme - kun fordi de taler om urett. I denne debatten skal vi tåle å høre vonde sannheter - fokus skal ikke være på den som føler seg krenket av kritikk, men på de som er utsatt for uretten.

Og vår kamp, den er en kamp for fellesskapet. Den er ikke til for å misbrukes av rasister, muslimhatere eller populister i sin agenda og stigmatisering av etniske minoriteter. Vi ønsker ikke liksom-solidaritet fra politikere og andre som polariserer oss med sin hat-fremkallende retorikk. Dette gjelder også politikere som har uttrykt sin støtte men som har vært forsiktige med å ta tak i problemene, dette på bekostning av unge menneskers liv. Slike politikere har begått et utålelig svik.

Vi vil ha tverrpolitisk samarbeid som inkluderer oss minoriteter, hvor vi kjemper på våre premisser. Vi trenger en antirasistisk kvinnekamp. Interseksjonalitet er noe vi ikke kommer unna i et flerkulturelt samfunn. Samhold i mangfold. Og så lenge du tror på frihet, likhet, likeverd for alle mennesker, vil jeg stå med deg.

Alle har rett til et autentisk liv, fri fra skam. Fri - i ordets rette betydning.

Og hvert år er det altså alltid noen som spør "trenger vi feminisme?" No shit! Vi trenger feminisme for minoritetskvinner i lukkede miljøer, vi trenger feminisme fordi kvinner i offentligheten altfor ofte skjelles ut og hetses, fordi flere utsettes for hevnporno, fordi de enda diskrimineres i arbeidslivet, fordi vi i våre egne rettssaler hører argumenter som "hadde grunn til å forvente sex" og "berettiget harme" i voldssaker, fordi noen nylig mente det mest avgjørende for en kvinnes karriere er hvilken ektemann hun velger, fordi minoritetskvinner som står imot sosial kontroll stemples som "Heltinneindustri", fordi garderobe-prat ikke bare er prat, fordi jazzing med gutta er voldtektskultur.

Så kjære alle Norges jenter og kvinner: Bruk stemmen deres! Og til alle dere mansplainere og hårsåre som ikke tåler å høre: vær så god, gi alt dere har - rop ut om sinna feministjævler, elitefeminister og heltinneindustri: vi er skamløse rettighetsforkjempere og våres høylytte stemme overdøver deres sexisme!

Gratulerer med dagen alle sammen, og takk for meg.

*

Noen høydepunkter fra Kvinnedagen...


Det anslås at ca. 10.000 møtte opp på Youngstorget for å gå i tog. Enormt overveldende å stå her oppe - et minne for livet.
 


Sofia og Sofia, etter appell og tog, med skilt spesiallaget til meg av Leo Ajkic til #p3sjekkerut!  


Frokostmøte på Nationaltheatret om "De Skamløses tid". Vi snakket om sosial kontroll og status quo, hvordan det var før og veien videre. I panel: Marthe Gerhardsen, meg, Kadra Yusuf og Lise Christoffersen. Foto: Thor Steinhovden


Sjekk ut Maria Gossé sin utstilling på Eldorado Bokhandel: "Den fjerde bølgen"! Jeg fikk æren av å åpne utstillingen.


...og her henger jeg i godt selskap.


En uforglemmelig dag.


kommentarer: 1
Stine-Marie Schmedling

24.04.2017 kl.14:17

Fantastisk appell!

Legg igjen en kommentar

Sofia Nesrine Srour

21 år gammel norsk-libaneser. Muslim og feminist. Studerer rettsvitenskap ved UiO. Debatterer en del, og tenker (altfor) mye.
hits