TAUSHETSKULTUREN TIER JENTER IHJEL

  • Skrevet 16.08.2016
  • Klokken 19:33


Modige Andrea Voll Voldum fikk massiv støtte på sosiale medier og folk over hele landet gikk i tog i solidaritet etter at hun delte sin historie. Det er så fint med åpenhet, og det er så godt når en hel nasjon står samlet mot urett. Voldtekt er et tabubelagt tema selv i frie og åpne samfunn, og Andrea var sterk som trosset alt dette da hun snakket ut.

Men det er på høy tid at vi nå utfordrer synet på voldtekt og andre tabubelagte temaer i lukkede eller mer reserverte miljøer. Vi må snakke om hvor jævlig det er at vi har norske jenter i Norge som opplever det samme, men som må lide i stillhet og ties ihjel av en taushetskultur.

I ettertid av debatten om voldtekt har samfunnsdebattanter som Yousef Assidiq, med sine sterke statuser på Facebook, og Mahira Karim med hennes utrolig viktige debattinnlegg i Drammens Tidende, gitt sin stemme til akkurat disse jentene: de usynlige minoritetsjentene som også har overlevd slik vold, men som må leve med sin smerte i hemmelighet grunnet en taushetskultur som eksisterer i en noen lukkede miljøer.

For vet dere hva det kvalmeste med patrialkalske - religiøse som ikke-religiøse - miljøer er? Synet på voldtekt

I juli ble en 16 år gammel jente i mitt hjemland, Libanon, voldtatt av tre menn. Libanesiske medier offentliggjorde både hennes og andre familiemedlemmer navn. Det libanesiske samfunnet stjal fra denne jenta alle hennes rettigheter til privatliv. Hun fikk ikke mye støtte, slik Andrea gjorde her i Norge, hun ble derimot shamed (skamgjort). Det vondeste med saken fra Libanon er hvordan hun ble behandlet som nærmest ubetydelig i saken: Noen sørget for og ba for hennes familie, men ikke henne. Empati hadde de mer enn nok av til familien og deres familiens "ære", men ingenting til overs for henne. De sørget over hennes fremtid, for hvordan skulle de få giftet henne bort nå? Man synes ofte heller synd på hennes fremtidige ektemann, som sikkert måtte være modig dersom han ofret seg selv på denne måten og giftet seg med et voldtektsoffer. 

Det er vondt å innrømme at holdningene man finner i lukkede miljøer i den arabiske verden også finnes i Norge. Det gjør vondt å tenke på at om en minoritetsjente i Norge hadde vært åpen om at hun var blitt utsatt for voldtekt, så ville hun mest sannsynlig ikke fått støtte fra sine egne. Hun ville blitt utstøtt og anklaget, de ville druknet henne i skyld og skam.

Så mye som jeg hater "oss-dem" retorikken, er jeg nødt til å bruke den her, for sannhetene er at det ikke er like åpenhet i våre miljøer som det er i storsamfunnet i Norge. Tabubelagte temaer er dessverre godt beskyttet i noen av disse, og patriarkatet lever enda ganske uforstyrret. 

Voldtekt er helt jævlig i seg selv, men ikke alle forstår belastningen minoritetsjenter opplever som ofre for slik kriminalitet. Hva tror dere skjer når jenter som lever under sterk sosial kontroll og æreskultur blir voldtatt? Disse jentene vil heller tie enn å trosse frykten for hva folk vil si og/eller gjøre dem.

Fryktene er mange.

Vil de skamgjøre henne?

Kommer hun til å måtte leve med utstøtelse?

Vil de spre rykter?

Er hun skyld i det som har blitt gjort mot henne?

Vil ingen mann ha henne nå? Er hun ikke lenger verdig nok? Hun har tross alt mistet hennes viktigste egenskap som kvinne: hennes jomfrudom, hennes kyskhet. Jeg var sånn cirka ganske forbanna da jeg leste reaksjonene til nyheten om jenta i Libanon, da folk begynte å stille spørsmål til om hun var jomfru før hun ble voldtatt, inkludert legen som undersøkte henne. "Tenk at man reduserer kvinner til en j*vla slimhinnefold", var min umiddelbare reaksjon. Redusert til en jomfruhinne, som forresten kun er en "eldgammel myte".

Tenk at i Tyrkia har (ifølge Dagbladet) flere tusen voldtektsmenn sluppet straff ved å gifte seg med ofrene. Kanskje hun på denne måten kan "gjøre opp" for sine synder også? For hva er egentlig "voldtekt"? Det er ikke så sjeldent man får høre at det heller heter "sex utenfor ekteskap", noe som ansees en synd. Å gifte henne bort til voldtekstmannen kan være en måte å gjenopprette familiens ære på. Og er hun gift så heter det kun "sex" om hun blir voldtatt i ekteskapet - for man har en ide om at sex er en plikt i ekteskap. 

Patriarkatet lever, og vi utfordrer det ikke nok.

Mange av oss kjenner en eller flere personer som har vært utsatt for vold. Jeg kjenner flere som kjenner noen. Jeg kjenner selv noen. Jenter tiet ihjel av taushetskulturen, og noen ganger drives de til selvmordsforsøk. Jeg hører altfor ofte om jenter som ikke klarer å leve videre etter slike traumer. Jenter som kjemper mot depresjon, angst og PTSD. De lever med hemmeligheten i flere år og klarer ikke bearbeider det som har skjedd, så de sliter i tillegg psykisk da de ikke klarer oppsøke den nødvendige hjelpen de trenger og har krav på. Dessuten er man dobbelt så sårbar som minoritetskvinne i et lukket miljø når man utsettes for slik, for ikke nok med at rettssikkerheten i Norge enda ikke er sterk nok for voldsofre, men om hun hadde tapt hadde hun måtte lide tap i både retten og sitt eget miljø. 

Noen jenter frykter til og med for sitt eget liv dersom det skulle kommet ut at det og det har skjedd dem.​

Jenter og kvinner som kjemper harde kamper i det stille, uten å ha noen å gå til. Oslo Krisesenter hjelper månedlig 200 kvinner som har opplevd vold, rundt halvparten av disse er minoritetskvinner og mange av dem med muslimsk bakgrunn, men som mange andre jenter i Norge finner de det svært vanskelig å anmelde, og i tillegg er det det er så tabu- og skambelagt i de lukkede miljøene der familiens ære veier så mye mer. Det er til å bli forbannet av. 

Skal vi virkelig la slike holdninger gro og utfolde seg fred, eller skal vi snart gjøre noe? Kan vi i det minste snakke ihjel tabuene? 
 


(Midlertidig illustrasjonsbilde).


kommentarer: 14
BareLurer

18.08.2016 kl.13:03

Nei huff og huff for en islamofob. :)

(Ja, nå er jeg ironisk. Men du kommer nok til å få noen svar der den som skriver det faktisk mener det.)

Tico

18.08.2016 kl.13:14

Full støtte! Modig av deg å stå opp for dette middelaldersynet på kvinnner. Du er en viktig stemme innenfra. Stå på!

Erik

18.08.2016 kl.13:34

Flott innlegg, men kommer du noen vei med det tro?

Dette er kultur basert på ideologien Islam:

"Å gifte henne bort til voldtekstmannen er en måte å gjenopprette familiens ære på. Og er du gift, heter det kun "sex" om du blir voldtatt i ekteskapet - for man har en ide om at sex er en plikt i ekteskap. Patriarkatet lever, og vi utfordrer det ikke nok."

-så hvis "du og dine" felles og offentlig tok avstand fra alt slikt i ideologien først, og deretter bekjempet de kulturelle følgene (bl.a patriarkiet og imamenes egenutviklede normer basert på ideologien) - så kan det hende det var håp et sted i fremtiden....

Steinar

18.08.2016 kl.13:49

Flott innlegg,Ja du er en veldig viktig stemme.

RERSPEKT.

Tor Atle

18.08.2016 kl.13:57

Endelig.

Har ventet på en slik blogg. Er veldig glad for at du tar opp temaet, for det er et veldig viktig tema siden jenter/kvinner blir behandlet som et stykke kjøtt i mange av disse landene.

Richard

18.08.2016 kl.14:32

Godt beskrevet.

For så lenge man velger å sause seg inn i en religion og ikke være kritisk, så står man egentlig helt alene til man bryter ut og søker hjelp. Ingen ser det eller rettelse; de som ser det er enige og tier i stykker den som har blitt utsatt for noe.

Det er ille nok at det finnes såpass usle, ekle, nedrige (har lyst til å skrive langt verre navn) dårlige unnskyldningene av et menneske, om disse lowlife ikke skal beskyttes og gjemmes bak en eller annen fantasiskapning i tillegg.

Jeg mener alle i en familie som støtter/hjelper/skjuler voldspersonen er nesten like ille som den som begår handlingene.

De som begår voldtekt og de som beskytter og unnskylder og hjelper dem, bør dømmes og være de som støtes ut av samfunnet.

Kalle

18.08.2016 kl.14:34

Dette er et viktig tema, og bra at noen tar det opp. Men. Det har en slagside. Du kaller det patriarkalsk. Altså manns-styrt. Tror du ikke de eldre kvinnene har sitt å si? Er de totalt uten skyld? Det er naivt å tro at ikke kvinnene har sin del av skylden.

Sofia Nesrine Srour

18.08.2016 kl.15:23

Hei Kalle!

Viktig at du kommer med denne kommentaren - jeg er enig! Mange kvinner spiller en stor rolle i at patrialkalske miljøer får overleve. Samfunnsdebattanten Isra Zariat har skrevet en spesielt god kronikk om akkurat dette.

Den kan leses her:

https://www.nrk.no/ytring/kvinner-som-knuser-kvinner-1.13000955

- Sofia

Nils

19.08.2016 kl.00:27

Du er modig som skriver dette.

Hvor er kvinnebevegelsen med sine kommentarer? De burde i det minste komme på banen å berømme deg for ditt mot.

Jeg har dessverre ikke registrert en eneste kommentar fra den kanten som omhandler dette problemet du beskriver.

Hvor stort dette problemet er vet ikke jeg men et tilfelle er et tilfelle for mye. Jeg håper virkelig at problemet ikke blir bagatellisert

Roger

19.08.2016 kl.01:29

Flott og modig bloggpost! Jeg er overbevist om at frigjøring av innvandrerkvinnene er den viktigste faktoren for å oppnå god integrering og for å unngå en fattig underklasse blant innvandrere med de negative følgene det vil ha på sikt. Fantastisk å se at en rekke kvinner med innvandrerbakgrunn nå hever stemmen i offentligheten og krever sine rettigheter.

Stå på, dere skaper historie!

Susanne C

19.08.2016 kl.03:00

Jeg blir alltid så glad når jeg ser du har skrevet noe nytt.

Tusen takk for en fantastisk blog.

Linn

19.08.2016 kl.11:58

Viktig tema! Fortsett å stå opp for deres rettigheter og verdighet. Det er på tide med en revolusjon mot dette middelaldersynet på kvinner, det har ingenting i et sivilisert samfunn å gjøre. Men det må komme fra egne rekker, dere vil nok se at dere har mer støtte i ryggen enn dere trodde. Stå på! 💪

Silje

05.09.2016 kl.02:04

Du skriver veldig godt om et viktig tema. Jeg har laget en rapport om for Redd Barna om seksuelle overgrep i minoritetsfamilier, som kanskje er av interesse:

https://www.reddbarna.no/nyheter/hvis-du-ikke-spoer

Enig i at dette er et tema vi må gi mye mer oppmerksomhet - og voksne som møter barn, i barnehager, skoler, helsesøstre, leger etc, må bli mye flinkere på å snakke med barn om dette.

John

14.09.2016 kl.09:31

Nydelig å se deg med det fine, "frie", håret ditt i avisen. Kudos.

Legg igjen en kommentar

Sofia Nesrine Srour

21 år gammel norsk-libaneser. Muslim og feminist. Studerer rettsvitenskap ved UiO. Debatterer en del, og tenker (altfor) mye.
hits