SKAMLØSE SANA

  • Skrevet 05.05.2016
  • Klokken 23:26


TV-serien "Skam" av Julie Andem har blitt utrolig populær blant ungdommer, unge voksne (og til og med eldre) i Norge, med fokus på alt fra drikking og festing, selvbilde og spiseforstyrrelser, kjæresteforhold og sjalusi, til hooking og sex og andre tabutemaer.

Skam-gjengen vi følger i serien består av Eva, Vilde, Sana, Chris og Noora - fem tenåringsjenter som representerer norsk ungdomskultur i dag på hver sin måte. Men det er en jente som skiller seg litt ekstra ut i gjengen - og det er Sana. 

Det er noe sykt kult og unikt ved Skam-Sana.

Hun bryter ikke bare alle tabuene, hun bryter også stereotypene. På alle fronter.

Sana eier ingen skam og vi elsker det.

Uforutsigbare, rå-tøffe Sana med sin hijab og hennes sterke personlighet, blir fremstilt som en med mye kontroll i serien: en som rett og slett bare veit hvordan ting funker blant ungdommer idag.

Julie Andem har gjort en veldig god jobb med hennes karakter. Her vinkles serien inn på temaer som fordommer og forhåndsdømming, noe de fleste muslimske jenter opplever og har opplevd i hverdagen. Alle husker sikkert episoden hvor Chris introduserer Sana for Vilde. Det første som slår Vilde er at Sana er muslim - så hvorfor er hun invitert med på bussmøtet?

Men Sana kan jo være russ hun også - hun bare avstår fra å drikke.

Sana blir med på russebuss, hun tar lederrollen på bussmøter i planleggingen av russetiden med jentene, hun ruller, hun er på fest, hun snakker om alt fra hooking og kjærester til tro og hijab. Hun lar seg åpenbart ikke begrense av fordommer og stereotyper, for hun handler akkurat slik hun selv ønsker: Sana trosser og bryter en del sosiale normer i sitt miljø og fordommer i storsamfunnet, samtidig som hun holder fast ved sine prinsipper og setter sine egne grenser. Vi ser henne mye på fest i serien, men vi ser henne ikke drikke alkohol selv om hun får lyst til det. Selv sier hun at årsaken er troen hennes, som alltid vil være "sterkere enn hennes lyster". Det er kult.

Jentene i gjengen, og kanskje aller mest Vilded, har et litt mixed forhold til Sanas hijab i begynnelen av serien, men Sana tar seg heller ikke nær av det. Hun eier selvironi og ufarliggjør heller hijaben ved å tulle med jentene om at den er "magisk" og "gjør henne synsk". Slik bryter hun isen, og det er kult å se hvordan gjengen tar det og hvordan hun blir godt tatt imot og inkludert. Det er greit at å være nysgjerrig, det er greit at folk stiller spørsmål.

Sana virker veldig prinsippsterk og står ved sitt, også når det gjelder hennes frie valg om hijab. På denne måten fremstår hun ikke som undertrykt, slik man stereotypisk anser "hijabis" og muslimske jenter i storsamfunnet generelt. Hun har har tatt dette valget selv. (Her er det likevel viktig å understreke at all hijab-tvang skal tas på alvor og er forkastelig). 

Fordommer brytes altså ikke bare gjennom Sanas sterke karakter, men også gjennom hvor godt hun blir tatt imot i gjengen.

En slik vinkling i serien menneskeliggjør henne som muslim og trosser fremmedfrykten noen har for muslimer.

Man får også et innblikk i andre typer fordommer muslimske jenter som Sana kan møte på når de bryter med sosiale normer, blant annet i form av erting/mobbing fra sitt eget miljø. I den siste episoden jeg så blir hun blir kalt "slut" og blir plaget på sosiale medier av andre muslimske jenter (det hintes ihvertfall til at de står bak). Men skamløse Sana er drit-tøff og lar seg likevel ikke påvirke av dette. Hun velger å riste det av seg, ingen får styre henne. Tvert imot virker det som hun har kontroll også i slike situasjoner. 

Skamløse Sana driter rett og slett i hva folk skulle ha å mene om henne, og det er det som gjør henne så sterk der hun står midt imellom to kulturer.

Selv har hun kanskje noen fordommer når det gjelder vestlig kultur og norsk ungdomskultur, men hun er ganske velutviklet og fremstår som bråmoden - kanskje litt for voksen for sin alder sammenliknet med de andre jentene i gjengen. Her kommer hennes gode lederegenskaper inn, og følelsen av ansvar for crewet: Sana backer alltid opp jentegjengen, er opptatt av rettferdighet, og tåler ikke at noen gjør de som står henne nær vondt. Hun passer på vennene sine på fest og holder til og øl-flasker for dem. Ingen kødder med crewet hennes, og hun tar gjerne en fight om det er det som skal til.

Er Sana den tøffeste karakteren i serien?

Det synes ihvertfall jeg.

 

*

P.S: Det er også viktig å huske på at Sana ikke bare er en karakter i en tv-serie, hun er et eksempel på mange andre Sanaer der ute - inkludert meg. Jeg var selv russ. Jeg festet ikke, men jeg gikk i russebukse og en matchende hijab (så helt ærlig ikke ut, men herregud så gøy det var!), gjorde et par russeknuter, og koste meg på min egen måte. Det er klart folk hadde mye forskjellig å mene om det (både muslimer og ikke-muslimer) - men det viktigste for meg var å gjøre det jeg selv hadde lyst til, for ingen har noe de egentlig skulle sagt om mitt liv. 
 


kommentarer: 14
Mann 45

06.05.2016 kl.12:18

Kast hijaben - da er du tøff. Jeg tror det er redsel som hindrer kvinner i å kaste den. Kvinner liker fra naturens side å pynte seg - ikke gjøre seg mindre attraktive

Lev

06.05.2016 kl.15:10

Jeg ser frem til når nordmenn innser at muslimer har en grunnlovsfestet rett til å praktisere sin religion på den måten de ønsker. Det er altså deres valg om de vil bære en hijab eller ikke. Det er altså ikke statens oppgave å sette restriksjoner på hvilke klær kvinner skal bære eller ikke bære.

marte

06.05.2016 kl.15:12

((((Selvfølgelig er det mann 45 som kommenterer dette innlegget, og som velger å ignorere alt som står i dette innlegget. Flaut at du så tydelig viser realiteten i "Hvite menn som pusher 50"-låten til Karpe Diem. Det er jo nettopp det at Sana står ved valget sitt, da til tross for at menn som deg MÅ legge deg opp i og kommentere valget hennes, som gjør henne tøff. Kvinner liker fra naturens side å gjøre hva enn de føler for. Takk for deg.))))

Helt enig med deg Sofia! Sana er i min mening den sterkeste kvinnelige karakteren, og kommer til å gi utrolig mye bra til Skam. Håper hun kan være med å bidra til å at unge legger vekk stereotypiene og fordommene mot musimer og jenter som VELGER (viktig aspekt) å gå med hijab.

Tr

06.05.2016 kl.17:26

Integrert ønsker denne muslimen, som alle andre muslimer, ikke å bli. VI skal føye oss etter deres syke forestillinger. NRK og andre svikere gjør en fortreffelig jobb med å muslimidisere oss. SKAM!

Fy faen

06.05.2016 kl.17:45

Motbydelige muslimer, verdens aller værste avskum. Med iq under skosstørrelsen, kanskje ikke så jævla rart når di har bedrevet innavl i over 1400 år.

Nelson picket

06.05.2016 kl.18:38

Skamløs, denne muslimen? Ja, som alle andre, er de impudente og falske, intet nytt der. TA av deg kroppsteltet ditt!!! Du bor i Norge og oppfører deg som om du er dronning her.

Sara Wathne

06.05.2016 kl.18:50

Takk for et fint innlegg!

Som ung voksen er jeg overrasket over hvor godt jeg liker Skam. En NRK-serie basert på livet til en førsteklassegjeng på vgs hørtes rett og slett litt kjedelig og lite interessant ut, men serien gikk rett inn hos meg. Mangfoldet hos karakterene er noe jeg liker godt, i tillegg til troverdigheten skuespillerne makter å skape. Som deg er jeg en stor fan av Sana. Jeg er enig i at hun er seriens tøffeste, og at NRK har gjort en god jobb. Hun har verdier og egenskaper de fleste kan se opp til, uansett om man er jente eller gutt, muslim eller ikke. Hun bryter sterkt med stereotopier, og med fordommene jeg egentlig ikke ønsker å innrømme at jeg kanskje har. Det å stå opp for egne verdier og prinsipper, passe på vennene sine og klare å riste av seg motgang og kritikk er rett og slett beundringsverdig.

På samme tid er jeg også glad i Chris. Det er Chris som ikke kan forstå hvorfor ikke Sana kan være russ. Hun tørr som Sana å være anderledes, og er ikke synlig begrenset av de sosiale normene og kjørereglene som tiden på videregående er fullstappet av.

(IFkk veldig lyst til å kommentere da jeg så kommentarene over her. Jeg tenker at det er kjekt med kommentarer som tar for seg det du faktisk skriver om. Og så tenker jeg at det hadde vært fint om Mann 45, Tr og Fy faen kunne tatt intiativ til å prate litt muslimer i det virkelige liv, slik at de fikk brynt seg på fordommene sine. :-) )

Petter

06.05.2016 kl.21:58

Det er typisk sosialistkanalen NRK å ta med en muslim. Det er uhyre provoserende at en hijabkledd jente har en så fremtredende rolle i serien.

Marlen

07.05.2016 kl.04:17

Endelig noen som også tar opp Sanas karakter og kvaliteter med den. Takk for det! Hun er et forbilde ikke bare for unge muslimske jenter, men også alle andre unge mennesker.

Til petter ( og alle andre fordomsfulle kommentatore): Motsigende og snakke om hvor undertrykkende islam er mot kvinner fordi de "må" tildekke seg, mens dere selv undertrykker Sana fordi hun bærer hijab.

Tine

07.05.2016 kl.16:55

Ser det er mange forkastelige kommentarer til et kjempe bra innlegg! Skulle ønske jeg hadde en som var som Sana i min vennegjeng:)

13.05.2016 kl.23:07

Hei!

Må si det er veldig trist å se mange av meldingene folk skriver her! Jeg bor heldigvis i et miljø hvor jeg nesten aldri har opplevd fremmedfiendtlighet, men kommentarfelt som dette viser at det dessverre fortsatt er en del av det i Norge. Sana er en fantastisk karakter og forhåpentligvis kan hun være med på å fjerne en del feilaktige fordommer noen nordmenn (heldigvis er det mange som ikke er fordomsfulle, og det blir stadig flere) har mot muslimer!

Marielle

13.05.2016 kl.23:11

Digger Sana. Hun er rå. Prinsippfast og lojal. Bra skrevet. :) Er ikke akkurat i målgruppa for Skam, men jeg liker den likevel^^

Regi

14.05.2016 kl.11:58

Utrolig bra innlegg, Sofia! Jeg ble så glad da jeg så at Skam hadde en karakter som dette. Ikke bare at en TV-serie har en hovedperson som er muslim (som i seg selv hender alt for skjeldent), men også at denne karakteren bryter alle steriotyper. Dette er banebrytende, som det meste i denne fantastiske serien. Jeg er takknemelig for at Julie Andem bestemte seg for å skrive Sana, og i tillegg gjøre mye research for å gjøre dette skikkelig.

I Norge hvor "jeg er ikke en rasist, men [rasistisk kommentar]" stadig er i bruk, trenger vi en karakter som Sana. Sana og SKAM stiller spørsmål om fordommer mange av oss ikke engang visste vi hadde.

Juy Si Dong

14.05.2016 kl.21:42

Ifølge psykoanalytisk teori lærer barnet i den sadicoanale fase å utøve kontroll gjennom å tilbakeholde fæces. Siden Sana ikke praktiserer passiv genital koitus, og dermed må nøye seg med kompensatorisk å gjøres til gjenstand for koitus per anum (i fantasi eller realitet), har hun nødvendigvis oppøvet spisskompetanse på dette området. Ergo hennes projeksjon av å være i kontroll.

Legg igjen en kommentar

Sofia Nesrine Srour

21 år gammel norsk-libaneser. Muslim og feminist. Studerer rettsvitenskap ved UiO. Debatterer en del, og tenker (altfor) mye.
hits