"DU EIER JO INGEN SKAM!"

  • Skrevet 04.05.2016
  • Klokken 17:31


"Nei, jeg eier ikke din skam", svarte jeg da jeg som muslimsk feminist ble konfrontert med at jeg ikke eier noen skam. 

De to-tre siste årene har jeg prøvd å engasjere meg i både vestlig og ikke-vestlig kvinnekamp, og belyse problemer i noen minoritetsmiljøer. Jeg startet i all hovedsak kun på Facebook og i hverdagen.

Det var ikke før ifjor og begynnelsen av dette året at jeg prøvde meg i den offentlige debatten. 

Dere har allerede fått et innblikk i hvordan det var å delta i den offentlige debatten for første gang på tv (NRK Debatten). Jeg har skrevet til sammen tre debattinnlegg hos Aftenposten: to av disse var om skam- og æreskultur. Det er her mitt hovedengasjement ligger. Det er kvinnesaken jeg er opptatt av, det er kvinnesynet i noen minoritetsmiljøer jeg kritiserer, det er kvinneundertrykking i mitt eget hjemland og resten av den arabiske verden som provoserer meg.

Debatten om sosial kontroll har ikke kommet på banen i Norge før ganske nylig. Man har alltid kritisert kvinnefiendtlige holdninger, men ikke i like stor grad som man gjør nå. Hadia Tajik startet debatten ifjor i desember ganske fint med sin kronikk om sosial kontroll. Det inspirerte meg til å skrive dette innlegget til Aftenposten om begrepene "ære" og "skam", og et lengre innlegg om dette til Minareten.

Jeg følte meg ganske alene etter mitt innlegg til Aftenposten, og etter at jeg offentlig sa til Aftenposten at jeg er muslim og feminist har jeg fått reaksjoner fra to forskjellige fronter; hvor den ene krever at jeg fjerner hijaben, og den andre mener jeg ikke er muslim nok.

I forrige uke skrev Nancy Herz et innlegg om "skamløse arabiske jenter", og dette var kanskje det viktigste bidraget i debatten. Innlegget hennes skapte stort engasjement, og jeg kastet meg på debatten igjen - denne gangen med mitt debattinnlegg om "glasshus".

Nancy og jeg er veldig gode venner og begge to er opprinnelig fra Libanon. Vi ble først kjent med hverandre i 2014 etter at jeg oppdaget hennes engasjement som menneskerettighetsaktivist og blogger. Vi står begge to for de samme verdiene: menneskerettigheter og frihet til alle.  

Debatten fikk stor oppmerksomhet, og igår var derfor Nancy Herz og jeg gjester hos God Morgen Norge og TV2 Nyhetskanalen for å ta et oppgjør med sosial kontroll, æreskultur og ryktesamfunn - og alt dette takket være Yousef Assidiq som støttet på og heiet oss frem.

 

Dere kan se hele innslaget hos God Morgen Norge HER.
 

"Det er veldig mange som ikke har den friheten vi har, og det provoserer oss", sa jeg til TV2 Nyhetskanalen.

Dere kan se hele innslaget HER.

Bare det å ytre seg slik vi gjorde, er å bryte med de sosiale normene man setter spesifikt for kvinner og jenter i disse miljøene (og i samfunnet generelt, egentlig). Vi nekter å la noen skamgjøre oss og vi krever like rettigheter og fullkommen frihet til alle. Dette gjør vi ikke for oss selv, men for alle som lever med begrenset frihet.
 

Igår var vi også heldige med at både Khamshajiny "Kamzy" Gunaratnam og Hadia Tajik tok seg tid til å høre om saken vår og veilede og støtte oss der de kunne. 

Møte med Kamzy på rådhuset i Oslo, hvor vi snakket om de utfordringene jenter som oss
ofte møter på i den offentlige debatten.


Møte med Hadia Tajik på Stortinget. Vi diskuterte litt hva vi kunne gjøre videre i kampen.
 

Møtet med Hadia Tajik ble tatt opp og vi ble intervjuet av NRK Ukeslutt - dette blir publisert først den kommende lørdagen (7. mai). Det ble gjort flere opptak, men dere får mest sannsynlig hørt litt hvordan samtalen med Hadia Tajik gikk - dere kan dere blant annet høre hva vi ble enige om til slutt (Nancy kom med en sykt god "in-the-moment"-idé!).

Dette viser at vi blir hørt og tatt på alvor, og det viktigste med dette er at vi gjør det enda litt tryggere for jenter som enda ikke tør å ytre seg. Jeg håper mitt og Nancys engasjement vil motivere, oppmuntre og hjelpe flere til å ytre seg og stå side om side med oss i kampen.

Til de jenter som føler de står alene: jeg er her, Nancy er her, mange andre som oss er her - vi hører dere. Dere er ikke alene.
 

 


kommentarer: 17
Anita Heli

04.05.2016 kl.19:30

Imponert og glad av å lese og høre om dere to jenter 😃 Tørr jeg si at vi ser et paradigmeskifte innen feminismen ? :)

Tone

04.05.2016 kl.19:40

Stå på jenter!

For mitt vedkommende takker jeg alle de kvinner som har brøytet vei så jeg kan stå rakrygget idag. Og se hvor vi kvinner står i dag i det moderne Norge :) Frie, selvrealiserende, uredde og med hele samfunnet i ryggen. Men det har kostet dyrt for de kvinnene som i sin tid tok fighten - lik den dere tar nå.

Det er nesten så jeg har lyst til å bruke Churchill's ord: "aldri har så få, gjort så mye, for så mange".

Tør dere, så tør flere.

En bønn til slutt - så lenge hijaben blir brukt, vil dere aldri kunne ta kampen helt ut - slik jeg ser det.

John Magne Trane

04.05.2016 kl.19:49

Hadde bare alle i hijab hatt en hijab-fri dag. Til minne om alle som har blitt drept, muslimer eller ei, for å ikke ha den på.

Det blir som om tyskere krevde å kunne gå med armbånd med Swastika på.

Hva mener forresten du om Muhammeds mange voldtekter?

criss

04.05.2016 kl.19:54

"offentlig sa til dem at jeg er muslim"

Sa til hvem?

alle forstår du kun forsøker å kjøpe deg inn, det er greit, men du kunne vel forsøkt å være ærlig?

Det er få ting som er så avtennende som "damer" som forsøker å vri saken sin over til sin egen fordel ved å fare med løgn

Sofia Nesrine Srour

04.05.2016 kl.20:12

criss:

Hei.

1. "(...) muslim og feminist." Til Aftenposten.

2. Nancy og jeg vil spre saken vår så andre jenter kan tørre å ytre seg. Jeg er ikke PR-kåt, ba ikke om publisitet, er ikke glad i mediedekning og har angst. Jeg gruet meg og skjalv til denne sendingen. Kontakt meg gjerne direkte, og ikke så anonymt, og bli bedre kjent med meg - så kanskje du får bedre forståelse for hvorfor denne saken er så viktig for oss og hvorfor vi trenger å nå ut med den.

3. Jeg er heldigvis ikke avhengig av andres anerkjennelse og av de skal kunne "tenne" på meg.

- Sofia

Heidi

04.05.2016 kl.20:50

Stå på, Sofia. Du er en sann inspirasjon. Vi trenger flere kloke og tøffe damer som deg og Nancy i den offentlige debatten! :)

mikke

04.05.2016 kl.21:21

Veldig positivt å ta opp islam og kvinnesyn. Nå er vi lei av å lese om stakkars norske kvinner som mangler i direktørstillinger og skriker ut med patrirkiet.

Men jeg synes troverdigheten synker noen hakk, når hijabuniformen er på mens det snakkes om kvinnefrihet. Men takk for at du går med den så jeg ikke blir kåt av håret, og blir ustyrlig. (siste setning var ironi)

Når jeg tusser rundt med barnevognen (ja, med barn i), og ser jenter ned i 6års alderen går med hijab, blir jeg faktisk ganske provosert. Jeg går jo ut ifra at det er en far eller en mor, som dekker til datteren sin for å ikke vekke menns lyster, eller er det noe mystisk som at allah (som er en menneskapt eventyrfigur) har sagt det?

Forkastelig...

Hjerterkonge

04.05.2016 kl.21:29

To modige jenter, som trengs sårt i den offentlige debatten. Revolusjonen må komme innenfra.

Men islam står foran store utfordringer, da kvinnekampen og reformasjonen knapt har begynt i den muslimske verden. Reformer kan kun bli realisert ved at folket gjør opprør mot despotene og de religiøse lederne. Lykke til jenter!

Petter

04.05.2016 kl.22:06

Ser du virkelig ikke ironien i at du snakker om frihet og rettigheter, og så stiller du med hijab?

Vet ikke om jeg skal le eller gråte!

Ola

04.05.2016 kl.23:49

Det patriarkalske samfunnet som ønsker å kontrollere kvinner prøver selvsagt å overbevise kvinner om at hijab har noe med gud å gjøre - da blir det mindre protest og opprør. Man kan jo ikke bare innføre et påbud/norm og håpe at det skal etterfølges - man må enten belønne, true, straffe eller overbevise folk om at det er noe edelt i det. Under 2 verdenskrig ble japanske soldater fortalt at det å dø for keiseren var en ære som ga evig liv (ingen sammenligning for øvrig selvsagt). Det som er så trist er at mange muslimske kvinner tror på det. Det gjør meg trist å se at dere kjøper forklaringen på hvorfor en kvinne skal gå med hijab. Hvis gud finnes vil han elske en muslimsk kvinne minst like mye hvis hun går uten. Kanskje det synes urettferdig at man ikke blir tatt seriøst når man snakker om feminisme når man går med hijab, men man må ta hensyn til norsk kultur...man kan ikke bestemme hva andre skal tenke om noe....for nordmenn flest har hijab negative konnotasjoner. Jeg beklager, men sånn er det. Jeg kan ikke bosette meg i et annet land og bestemme at det som anses som upassende der skal tilpasses mitt tankegods selv om jeg ikke MENER å være uhøflig.

Kjetil K

05.05.2016 kl.00:50

Jøje meg som den hijaben provoserer her, da. Jeg vil absolutt først oppmuntre dere jentene til å ta den kampen der har startet nå, selv om den ikke er min kamp ser den viktig ut, og viktig å støtte.

Jeg er en norsk mann og ateist som er opptatt av frihet, og frihet må også bety at kvinner skal få ha på hijab hvis de vil det, bruke hvilke klær de vil, eller gå nakne hvis de vil. Mye av bråket rundt hijab tror jeg skyldes at nordmenn ikke forstår den, og da tenker jeg kanskje du kan være god til å oppklare misforståelser rundt den. Merk at jeg sier oppklare, du skal få slippe å forsvare den.

Noen sier at hijaben bare er som et kors man har i et kjede rundt halsen. En markering av religiøs tilhørighet. Greit nok, jeg vil ikke ha noen problemer med det.

Problemet er at noen sider det har noe med at kvinner må skjerme seg fra menns blikk. Et antiseksuelt signal eller noe sånt, med andre ord. Det blir problematisk, fordi overfor en norsk mann, med norsk oppdragelse er det en grov fornærmelse. Det er som å gå bort til en person å skrike til ham "du er en skurk som ikke kan stoles på!" Altså, et plagg som sier at en mann ikke kan styre seg, og at kvinner derfor må bruke det, er en grov fornærmelse mot dem som *kan* styre seg. Det har vært forsøk der man har "mistet" lommebøker i Oslo for å se hvor mange som blir levert tilbake, og da har alle blitt levert tilbake. Det er viktig at det er sånn, at man har en implisitt tillit til hverandre. Hvis hijaben kan tolkes som en uttrykt mistillit, så kræsjer det så veldig med hvordan man skal møte hverandre etter mine verdier.

Så tenker jeg som oftest at nå får du roe deg ned, Kjetil, det er sikkert ikke så ille. Det er sikkert bare et tilhørighetssymbol. Som en klubbdrakt omtrent...

Men fordi jeg aldri har fått det ordentlig forklart, så kjenner jeg at jeg skygger unna litt. Jeg møter ikke en kvinne med hijab med samme nærhet og tillit. Jeg er redd jeg ikke bør smile til en kvinne med hijab, slik jeg gjør til de fleste andre jeg møter. Jeg tenker at det er galt, men jeg tenker også at det kanskje først og fremst er muslimenes oppgave å oppklare.

Kjetil

Kjetil K

05.05.2016 kl.01:10

Ser at jeg burde ha lest litt flere enn ett innlegg på bloggen din først, men jeg tenkte det er en bra plass å begynne å komme til en gjensidig forståelse uansett. :-)

Kathrine

05.05.2016 kl.10:28

Stå på jenter! Dere er modige og flotte og fortjener all støtte dere kan få. Og ignorer de som maser om hijab, de forstår ikke at feminisme handler om å få velge selv.

Mann 45

05.05.2016 kl.12:45

Jeg synes Kjetil har et veldig godt poeng når han skriver at hijab-bærende kvinner oser mistillit. Jeg føler det også slik. Av og til når jeg sitter på T-banen merker jeg at muslimske kvinner helst ikke vil sitte ved siden av meg, dette gjelder selv når det er lite med ledige seter. Det virker som de heller vil stå enn å sitte ved siden av en fremmed mann. Selv i situasjoner hvor det bare er 1 ledig plass i vogna eller på bussen merker jeg at kvinner er nølende og nesten redde for å sette seg ned ved siden av en mann. En gang satt jeg på en 4-seter på T-banen hvor alle 3 plassene ved siden av var ledige - det kom 2 muslimske hijabbærende kvinner inn på vogna, den ene satt seg på setet, men den andre var så nølende og vettaskremt at jeg ble provosert, reiste meg og satt meg et annet sted. Jeg har også opplevd at godt voksne damer i 70årene er redde for å sitte ved siden av en fremmed mann på t-banen. Ærlig talt, når man er 70 er man ikke lenger gjenstand for lystne blikk. Det er dessverre slik at klær sender ut sterke signaler. Uniformer av ulike slag er gode eksempler. En politibetjent får en helt annen autoritet med uniform kontra t-skjorte og olabukse. Hijab skaper avstand og avstand skaper usikkerhet. Plagget er sterkt segregerende slik jeg ser det.

Kristine Brandvold

05.05.2016 kl.18:14

Stå på videre!

Jeg synes det er kjempe fint at unge jenter engasjerer seg innen kvinners rettigheter og feminisme. Fortsett å kjempe! Disse temaene er utrolig viktige for Norge og verdens fremtid :)

Og man kan absolutt være feminist og bruke hijab. Folk skal alltid sette andre i bås, og er noe anderledes eller ikke så vanlig, så får man høre det dessverre. Men bare se på Malala, hvor langt hun har kommet og hvor dyktig hun er, som kjemper for barn og kvinners rettigheter (og bruker hijab).

Benedikte skåre

05.05.2016 kl.21:00

Bare stå på jenter med eller uten hijab.

Dere velger det som passer for dere.

Det er litt av poenget folkens!

Hijab er bare undertrykking om det blir brukt under tvang.

Fanken ta om noen andre skal bestemme hvordan jeg skal gå kledd om det så er med hijab eller uten.

Fokuset her bør være at de slåss mot undertrykkelse av jenter og kvinner og at skam og ære er noe jenter og kvinner skal bære vekten av for hele familien og samfunnet deres.

Jeg er med dere!

Stå på jenter!

Mann 45

06.05.2016 kl.12:33

Hijab-bærende kvinner er manipulert til å tro at de har valgt det selv. Det er ikke naturlig for kvinner å gå med det fra naturens side. Ved å kaste hijaben sier man "jeg nekter å la meg lure, jeg nekter å la meg manipulere etc. Gud elsker deg uansett (HVIS han finnes da).Det er nok å tro på ham. Hvis en kvinne går med hijab frivillig er det nesten mer trist enn hvis hun gjør det under tvang fordi det viser at hun er blitt hjernevasket i en slik grad at det ikke er noen vei tilbake og at maktmenneskene har vunnet. Hijab som tilhørighet ?? Trenger man å fortelle omverdenen hva slags gruppe man tilhører hele tiden ? Er det ikke nok å samles til arrangementer av og til slik fotballfansen gjør ?

Legg igjen en kommentar

Sofia Nesrine Srour

21 år gammel norsk-libaneser. Muslim og feminist. Studerer rettsvitenskap ved UiO. Debatterer en del, og tenker (altfor) mye.
hits