KJÆRE KVINNE SOM LEVER I GLASSHUS: DET ER INGEN SKAM Å VÆRE FRI

  • Skrevet 15.04.2016
  • Klokken 13:27

(Deler av dette blogginnlegget sendte jeg inn til Aftenposten, som publiserte teksten 29.04.2016)

*

Kjære kvinne med minoritetsbakgrunn, som bor i Norge, et land der ethvert menneske er fritt, men der din frihet ikke er hel.

Du lever i "glasshus", en illusjon av frihet. Friheten din er begrenset til kulturelle og sosiale normer. Ryktesamfunnet gir deg ikke plass til å tenke selv, velge selv eller handle slik du vil. Dine handlinger og valg blir gransket, kroppen din kontrollert, og menneskelige feil er synonymt med synd.

Kjære minoritetskvinne som ytrer seg.

De vil kalle deg høylytt, spørre hvor det blir av din «haya», et ord de bruker om sjenerte, stille, usynlige kvinner, noe de mener bør være en kvalitet hos alle kvinner. De begrunner det med religion, men vi vet så godt at de kun vil ta fra oss de rettighetene Gud har gitt oss. Klarer du å rope tilbake høyt at din «haya» er din høylytte stemme som krever rettighetene sine tilbake? Din «haya» definerer du selv.

De vil si du er blitt "for vestlig", men om det å være "vestlig" er synonymt med å være fri, er jeg vestlig og stolt av det. Det er ingen skam å være fri. 

Som hijabi og feminist ble jeg selv blitt konfrontert med at jeg ikke eier noen skam. "Nei, jeg eier ikke din skam!" svarte jeg.

Jeg vil heller være en del av denne verden, enn den som brenner kvinner for å brenne en hellig bok, hvor det å ytre seg fritt gir deg tusen blodige piskeslag, hvor små jenter blir skutt i hodet for å gå på skolen, hvor kvinner får syre i ansiktet når de takker nei til en mann, hvor loven beskytter voldtektsmannen og steiner offeret, hvor samfunnet forteller kvinnen at hun er familiens ære og stolthet, kaller henne en perle i et skjell, men undertrykkere henne. Hvor det å være kvinne er synonymt med å være ingen og ingenting.

Så kjære jente og kvinne som enda lever i glasshus:

Bryt glassveggen. Knus glasstaket. Kast stein i glasshuset!

Frigjør deg selv fra moralpolitiet, den ufrivillige jobben du har fått som opprettholder av familiens ære, skammen de skyller over deg i bølger. Ikke la noen fortelle deg at du snakker for høyt, tenker urealistisk og drømmer for mye. Du kan følge dine drømmer, du kan nå de målene du vil nå, du kan sette dine egne grenser og ta dine egne valg. Din frihet trenger ikke være begrenset kun fordi noen har fortalt deg at den er det.

Du trenger ikke være liten og usynlig.

«Vær rebelsk, vær ulydig», sier den egyptiske feministen Mona Eltahawy.

Tør å trosse alle som vil begrense deg. Din høylytte stemme er det som må til. Din modighet og dine friske, sterke meninger overdøver deres sexisme og sosiale kontroll. De blir provoserte av hvor synlig du er, redde fordi de vet du er fri og vettskremte når du selv skjønner hvor fri du faktisk er.

Du vil møte motstand. Du vil føle at du står alene. Men vi er alle søstre, og søstre står sammen. Jeg vet ihvertfall hvor jeg står.

Jeg vil stå med deg.

Med friheten.

 

 
 


kommentarer: 1
Hege Øvergaard

15.04.2016 kl.17:18

Du sterke modige unge kvinne. Stå på! Ikke hør på "mørkemenn" som fremdeles befinner seg i middelalderen.

Legg igjen en kommentar

Sofia Nesrine Srour

21 år gammel norsk-libaneser. Muslim og feminist. Studerer rettsvitenskap ved UiO. Debatterer en del, og tenker (altfor) mye.
hits